Regisztrációs adó külföldön, vagyis mi a gyakorlat egy másik Uniós tagállamban 2. rész

Vannak bizonyos esetek, amikor nem kell regisztrációs adót fizetni. Sem a diákoknak, sem a határ menti ingázóknak, illetve azoknak, akik az adott országban másodlagos lakóhellyel rendelkeznek.

Az előző részben megnéztük, hogy külföldön tanulás esetén hogyan működik a regisztrációs adó. Lássuk a többi esetet is.

Határ menti ingázók

Amennyiben saját autónkat használjuk ingázásra, vagyis, amikor egy adott országban lakunk, egy szomszédos országban dolgozunk, akkor abban az országban kell nyilvántartásba vetetnünk gépjárműünket, amelyikben élünk és nem abban, amelyikben dolgozunk.

Ha pedig céges autót használunk, az a cég tulajdona, vagyis a regisztrációs adóval nekünk nincsen dolgunk, arról munkáltatónk gondoskodik abban az országban, ahol a vállalat működik. A gépkocsit használhatjuk abban az országban, ahol élünk külön regisztráció nélkül. Azonban utána kell nézni az egyes EU országokban hatályban lévő jogszabályoknak, hiszen azok eltérőek lehetnek.

Második lakhelyen használt autó

Nem kell regisztrációs adót fizetni, abban az országban, ahol másodlagos lakóhellyel vagy nyaralóval rendelkezünk, ha a gépjárművet nem hagyjuk ott állandó jelleggel. Abban az esetben, ha ez nem teljesül, regisztrációs adó kötelezettségünk van, még akkor is, ha az elsődleges lakhelyen már megfizettük az adót.

Nem kell regisztrációs adót fizetni másodlagos lakhellyel rendelkezőknek akkor, ha

  • egy évben 6 hónapnál kevesebbet töltenek a másodlagos lakóhelyen
  • az autót csakis magáncélra használják
  • lakhelyük az EU másik tagállamában van, melyet érvényes okmánnyal igazolni tudják
  • a gépjárművet nem adják bérbe, vagy nem adják el a másidik országban