Regisztrációs adó külföldön, vagyis mi a gyakorlat egy másik Uniós tagállamban 1. rész

Abban az esetben, ha külföldön tartózkodunk, fizetnünk kell az úthasználatért. Ez akkor is vonatkozik ránk, ha nyaralni megyünk magyar rendszámos autóval példának okáért Horvátországba. Most azonban nézzük meg, mi a helyzet olyankor, amikor valaki sokat tartózkodik külföldön, esetleg ingázik két ország között, vagy külföldre költözik.

Ebben az esetben ki kell fizetni az autóra vonatkozó adókat, az útadót, vagy a regisztrációs adót és az útadót. A tagállamok egyénileg döntenek arról, hogy milyen adókat vetnek ki azokra az autósokra, akik tartósan az adott ország területén használják gépjárműjüket. Ez az összeg nem lehet magasabb, mint amennyit az ország többi lakosa fizet, viszont függ attól, hogy mennyi ideig használjuk járművünket az adott területen. Kitelepülés esetén előfordulhat, hogy mentesülünk a regisztrációs adó fizetése alól a kettős adózás elkerülése végett. Erről minden esetben tájékozódnunk kell.

Mikor mentesülhetünk külföldön a regisztrációs adó megfizetése alól?

Vannak bizonyos esetek, amikor nem kell regisztrációs adót fizetni. Sem a diákoknak, sem a határ menti ingázóknak, illetve azoknak, akik az adott országban másodlagos lakóhellyel rendelkeznek. Az útadót azonban nekik is be kell fizetniük.

Diákok

Abban az esetben, ha valaki tanulmányai folytatása miatt költözik egy másik uniós országba, akkor joga van a saját országában regisztrált autójával közlekedni anélkül, hogy az új lakóhelyén regisztrációs adót kellene fizetnie. Természetesen igazolni kell, hogy az illető hallgatói jogviszonyban áll az adott országon belül valamelyik oktatási intézménnyel. Amennyiben a hallgató dolgozni kezd, a gépjárművet regisztrálnia kell az adott országban, tehát regisztrációs adót kell fizetnie.

Vannak olyan uniós országok, ahol nincs mentességük a diákoknak, vagyis ugyanúgy regisztrációs adó kötelezettségük van. Ezek a tagállamok: Németország, Svédország, Dánia és Észtország.