Mitől függ a regisztrációs adó összege?

Regisztrációs adó fizetési kötelezettségünk van saját tulajdonú gépjármű hazahozatalakor, illetve minden olyan autó/motor esetében, ami még nem volt Magyarországon forgalomba helyezve.

A regisztrációs adó mértéke több tényezőtől függ, az alábbiakban pedig ezeket vizsgáljuk meg.

1. A motor típusától. Nem mindegy, hogy autónk, vagy motorunk milyen motorral rendelkezik, vagyis benzines, dízel, hibrid, vagy éppen elektromos. Elektromos és a plugin hibrid autó esetében nincsen regisztrációs adó költségünk.

2. A motor méretétől, vagyis, hogy hány cm3. Minél nagyobb a motor, annál nagyobb lesz a befizetendő adó mértéke is.

3. Az első forgalomba helyezés ideje. Az adó összegének meghatározásakor figyelembe veszik az autó első forgalomba helyezésének időpontját, vagyis számolnak az avulással, ami azt jelenti, hogy a gépjármű első forgalomba helyezésétől eltelt idő függvényében csökken a regisztrációs adó összege.

4. A gépjármű környezetvédelmi osztály besorolásától is függ a regisztrációs adó mértéke. Minél kedvezőbb környezetvédelmi osztályba tartozik autónk, annál kevesebb az adó összege.

Amennyiben az autó származási helye az EU-n kívül van, akkor a regisztrációs adón felül vámot és áfát is fizetnünk kell, illetve ha a külföldről hazahozott gépjármű 6 hónapnál fiatalabb, vagy 6000 kilométer alatti, akkor ebben az esetben áfa fizetési kötelezettségünk is van.