Mikor kell regisztrációs adót igényelni?

Regisztrációs adót kell fizetni a gépjármű belföldön első ízben történő nyilvántartásba vételekor, másnéven forgalomba helyezéskor. Regisztrációs adót nem csak külföldről behozott autók esetében kell fizetni, hanem minden olyan személygépkocsi, lakóautó, motorkerékpár vonatkozásában is, amelyet először helyeznek forgalomba Magyarországon. Az adó mértéke függ a gépjármű műszaki állapotától, az elő forgalomba helyezés időpontjától és környezetvédelmi osztályba sorolástól. A regisztrációs adó teljesen független a vételártól, a vámhatóság az adótábla alapján határozza meg a fizetendő összeget.
Miért is volt erre szükség?
Hogy kiszorítsák a régi, használt autókat a piacról, először bevezették az úgynevezett fogyasztási adót. Ennek lényege az volt, hogy minden olyan autó után, amit először állítanak forgalomba Magyarországon, egy egyszeri adó összeget kellett fizetni. Ezzel sokan visszaéltek, hiszen ez az adó a vételár alapján lett kiszámolva, ami magával hozta, hogy nem a valós érték került feltüntetésre a számlán. Magyarul, a külföldön megvásárolt autónak két számlája volt: az egyik a valódi, a másik az a számla, amin kevesebb összeget tüntettek fel annak érdekében, hogy az új tulajdonosnak kevesebb adót kelljen utána fizetnie. Ennek a kiskapunak a felszámolása miatt hozták létre a regisztrációs adót, ami kategorizálja a járműveket. Ezen kategóriák alapján kerül kiszámításra az adó.
Kinek kell megfizetni a regisztrációs adót?
Az adó alanya az a személy, akinek a nevére a forgalomba helyezést kezdeményezik. A VPID számot is a kedvezményezett nevére kell kikérni, ami nélkül nem kezdődhet meg a regisztrációs adó ügyintézés, legyen az cég vagy magánszemély.