Mi a helyzet az autómmal hazatelepülés esetén?

Abban az esetben, ha valaki külföldről hazaköltözik, és szeretné a saját autóját is hozni, akkor ugyanúgy regisztrációs adót kell fizetni, mintha külföldről vásárolna gépjárművet. Hiszen minden gépjármű után, ami először kerül forgalomba Magyarországon, regisztrációs adót kell fizetnünk. Minden lépés megegyezik a külföldről vásárolt gépjármű ügyintézésével, kivéve, ha az autó több, mint egy hónapja a tulajdonunkban van, ebban az esetben nem kell adásvételi szerződés.

De nézzük mi a teendő, ha az autó már a birtokunkban van hazaköltözés esetén.

Fontos, hogy saját „lábon” vagy tréleren jön az autó.

  • Saját lábon, ideiglenes rendszámmal. Vannak országok, ahol a rendszám a tulajdonoshoz tartozik és nem a gépjárműhöz. Ilyen például Belgium, Svájc és Németország. Ha ezekből az országokból hozzuk haza autónkat, akkor szükséges egy ideiglenes rendszám meghatározott időtartamra. Sokszor látni az utakon piros szélű német exportrendszámos autókat, amelyek 15-360 napig legálisan róhatják a magyar utakat.
  • Saját lábon külföldi rendszámmal. Azokból az országokból haza lehet jönni az eredeti külföldi rendszámmal, melyekben a rendszám az autóhoz kapcsolódik és nem a tulajdonoshoz. Mindenképpen rendelkezni kell érvényes biztosítással. Megérkezés után kezdődhet a honosítás és ügyintézés, hiszen hosszú távú használatra szigorú szabályok vonatkoznak, vagyis ha tartósan marad a gépjármű Magyarországon érdemes itthon forgalomba helyezni.
  • Az autót tréler szállítja. Ebben az esetben nem kell sem érvényes biztosítás, sem ideiglenes rendszám. A gépjármű papírjainak viszont rendben kell lenni, hiszen ellenőrizhetik az autó eredetét.