Gépkocsi nyilvántartásba vétele külföldön

Külföldre költözés esetén más szabályok vonatkoznak ránk autónk regisztrációja ügyében, ha csak ideiglenesen maradunk az adott uniós országban, és más szabályok, ha véglegesen szeretnénk letelepedni.

 

  1. Ideiglenes tartózkodás

Amennyiben ideiglenesen költözünk egy másik uniós országba, és nem szüntetjük meg itthoni lakhelyünket, nem kell kint regisztrálni autónkat és regisztrációs adót sem kell fizetnünk. Minden további nélkül használhatjuk gépkocsinkat az adott országban, de igazolnunk kell, hogy állandó lakcímünk egy másik országban van, hiszen amennyiben ezt nem tudjuk bizonyítani, megbírságolnak.

 

  1. Letelepedés

Abban az esetben, ha véglegesen kiköltözünk, és visszük magunkkal autónkat, regisztrálni kell a gépjárművet az adott uniós tagállamban és az összes adót meg kell fizetnünk az autó után, így a regisztrációs adót is. Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás a gépjárműadókra vonatkozóan, mindig tájékozódnunk kell előre, hogy abban az országban, ahová kiköltözünk milyen adók és szabályok vonatkoznak ránk.

Előfordulhat az is, hogy valaki nem abban az uniós tagállamban dolgozik, ahol személyes kötelékei vannak. Ebben az esetben az illető állandó lakóhelye abban az országban van, ahová személyesen kötődik, feltéve, hogy rendszeresen visszatér oda.

 

Milyen esetekben kaphatunk bírságot?

  • A gépkocsi regisztrációja nem időben történt
  • Az megfelelő adók nem lettek megfizetve
  • Más uniós tagálamban forgalomba helyezett autó esetén nem tudjuk igazolni lakhelyünket abban az országban, ahova az érvényes műszaki vizsga szól.